diumenge, 24 d’octubre del 2010

INICIACIÓ AL PROGRAMARI LLIURE

INTRODUCCIÓ
“Programari” (en anglès software) = terme amb el qual es denomina el conjunt de programes
informàtics.

Quan parlem de programari lliure no només ens estem referint a les aplicacions sinó també a altres tipus de programes que donen vida a l’ordinador.

També és important entendre que el programari i el maquinari (en anglès hardware) són components
diferents que no estan necessàriament lligats entre ells.

DE QUÈ PARLEM QUAN DIEM “PROGRAMARI” ?
Cada programa està format per un conjunt de línies de codi escrites en algun dels múltiples llenguatges informàtics. A això se li denomina el codi font del programa. A l’hora de publicar el seu treball, els programadors poden escollir entre mantenir el codi font obert o tancar-lo amb cadenat. Si el mantenen obert, altres programadors podran accedir-hi i entendre el funcionament del programa. Si el tanquen ningú no pot accedir al seu codi, que es manté secret.

Les llicències lliures permeten que el programari pugui ser usat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurement, sense necessitat de més autorització i sense limitacions.
Les llicències no lliures restringeixen l’ús, còpia, estudi, modificació i/o redistribució
del programari, exigint en general autoritzacions i limitacions.

LA IMPORTANT DISTINCIÓ ENTRE LLIURE I GRATUÏT
El preu no figura entre els factors que determinen si el programari és lliure o no. Existeix una confusió generalitzada entre el programari lliure i el programari gratuït, en bona part deguda al fet que en anglès lliure i gratis es tradueixen ambdós com a free.
Encara que la majoria del programari lliure és també gratuït, pot existir i existeix programari lliure comercialitzat que requereix un pagament per a la seva obtenció. Al revés, també existeix programari privatiu però gratuït.

ELS BENEFICIS DEL PROGRAMARI LLIURE
Beneficis del codi obert
  • Obertura: permet obtenir la resta dels beneficis llistats a continuació, la majoria dels   quals serien irrealitzables amb codi tancat.
  • Transparència: La qualitat del codi està a la vista de qui la vulgui controlar.
  • Seguretat: impossibilitat d’amagar secretament eines d’espionatge, bombes informàtiques, cavalls de Troia i codi maliciós en general.
  • Aprenentatge: per complex que sigui un programa, els aprenents poden repassar el seu codi i formar-se amb ell.
  • Herència cultural: tot el codi disponible passa a formar part dels recursos públics de què disposa la Humanitat.
Beneficis de la llibertat d’ús del programari
  • Legalitat: conceptes com la pirateria o l’ús indegut perden sentit.
  • Universalitat: no es poden discriminar tipus d’ús ni tipus d’usuaris.
  • Testeig: més gent pot fer proves des de les primeres fases de desenvolupament, per la qual cosa el programari resultant és més consistent.
  • Avaluació: facilitat per a provar diversos programes sense restriccions abans de fer una elecció.
  • Personalització: possibilitat d’adaptar el programari a les nostres necessitats amb recursos propis.
  • Localització: possibilitat de traduir el programari al nostre idioma.
  • Inversió local: possibilitat de contractar desenvolupaments en el propi entorn i fomentar la indústria local.
  • Col·laboració oberta entre desenvolupadors: qualsevol pot aportar millores utilitzant sistemes de control de versions que eviten el caos improductiu.
  • Col·laboració entre usuaris i desenvolupadors: les propostes de millora dels usuaris poden ser dutes a la pràctica per desenvolupadors voluntaris i els propis usuaris.
  • Descentralització: equips de desenvolupadors poden centrar-se en mòduls o parts concretes del programa, treballant en paral·lel amb altres equips dedicats en altres mòduls.
  • Reciclatge: fragments de codi d’un programa poden ser reutilitzats per a altres programes.
  • Continuïtat: si un programa és abandonat pels seus desenvolupadors inicials, uns altres poden reprendre el treball.
  • Desvinculació: qualsevol pot optar per iniciar una nova branca de desenvolupament d’un programa si ho estima convenient, com qui deixa de visitar un bar per a muntar el seu propi.
  • Comunitat: totes aquestes dinàmiques propicien la creació de comunitats generalmente obertes, força horitzontals i regulades per una meritocràcia benigna, on les poques jerarquies s’estableixen dinàmicament en base a la participació i el grau de reconeixement obingut per cada membre per part dels seus companys.
Beneficis de la llibertat de distribució del programari
  • Disponibilitat: molts poden obtenir programari lliure en qualsevol moment mitjançant Internet.
  • Disseminació: petits distribuïdors poden dur el programari allà on els principals canals no volen o no poden arribar.
  • Preu: la possibilitat de distribuir el programari gratuïtament elimina el risc de preus abusius.

QUI PRODUEIX TOT AIXÒ I PER QUÈ ?
En l’actualitat existeixen milers de programes lliures, disponibles en múltiples idiomes.
La immensa majoria d’aquest programari és gratuït i es troba a Internet. Per descomptat també existeixen diversos graus de qualitat, havent molts programes inacabats, inestables, redundants... Però l’important és que gairebé tot allò que necessita un usuari corrent està disponible amb qualitats professionals equiparables a les de les seves equivalents propietàries.

Hi ha qui contribueix al programari lliure com a complement formatiu o com una manera d’anar millorant el currículum per a trobar feina. Una part clau i creixent d’aquest programari és desenvolupat a nivell professional i empresarial, amb models de negoci que no es basen en la venda de programes.

Hi ha qui desenvolupa programari lliure com a valor afegit a serveis de pagament, per a estalviar el pagament de llicències, per a estalviar-se dependències de proveïdors, per a competir amb programes no lliures...

També hi ha una àmplia branca de desenvolupament finançat per universitats i administracions amb fons públics i per al benefici públic.

Avui dia ja hi ha centenars de professionals involucrats en el desenvolupament de programari lliure, i la indústria informàtica no dubta que aquesta és una activitat creixent amb perspectives de negoci molt interessants. La combinació de passions socials i interessos empresarials està essent la llavor del triomf del programari lliure en múltiples sectors.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada