dimecres, 24 de novembre del 2010

CREATIVE COMMONS (www.creativecommons.org)

Creative Commons es una corporació que facilita el fet de compartir el treball d’altres tenint en compte les regles del copyright.
Proveeixen llicencies lliures i altres eines legals per marcar el teu treball amb la privacitat que tu triïs, es a dir esculls si vols que el teu treball sigui de domini públic , si es pot fer servir en l’àmbit comercial, en l’àmbit educatiu…
Les llicencies de Creative Commons permeten que la gent pugui canviar fàcilment el seu copyright de “tots els drets reservats” a “alguns dels drets reservats” o “cap dret reservat”.
 
La idea és que un músic, un escriptor, que vulgui distribuir en Internet la seva obra lliurement tingui un respatller legal per fixar amb claredat quin ús permet de les seves obres i quin prohibeix. Quan un autor posa una llicència Creative Commons en la seva obra, dóna permís perquè es copiï i distribueixi. A més decideix si accepta que s'usi amb finalitats comercials o si deixa que es facin obres derivades.
La idea del copyleft va ser creada pel pare dels programes lliures, Richard Stallman. Neix com a oposició a "copyright" (dret de còpia) i significa que no es restringeix la còpia, s'anima a ella, mitjançant una llicència, un text que acompanya el treball, on s'especifiquen els termes en què es permet distribuir-ho, usualment amb total llibertat o amb restriccions, per exemple no autoritzant la seva modificació, en cas de textos i música, o bé no permetent que es distribueixi en mitjans comercials. "Free" no significa "gratuït" sinó "lliure", de lliure distribució. És possible vendre un treball amb llicència copyleft i permetre al seu torn que es pugui copiar sense límits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada