dissabte, 27 de novembre del 2010

QUÈ ÉS RSS?

És una forma molt senzilla perquè puguis rebre informació actualitzada sobre les teves pàgines web preferides. Per rebre les notícies RSS la pàgina ha de tenir disponible el servei RSS i hauràs de disposar d’un lector RSS.

Gràcies al RSS, no hauràs de visitar cadascuna de les pàgines web que t'interessen per veure si s'han afegit o no algun article que et pugui interessar. Aquestes pàgines t'informaran a tu. Estaràs automàticament informat sobre totes les novetats que s'han produït en totes les pàgines web que has donat d'alta.

L'RSS facilita la gestió i publicació d'informació i notícia webs. És una forma estandarditzada de distribució de la informació de les pàgines web als lectors de les pàgines. Aquesta informació es distribueix a través de les fonts RSS o Canals RSS.

A més, el RSS ofereix al lector un important estalvi en temps en la lectura d'informació i notícies, ja que només amb obrir el escriptori, l'usuari podrà veure quines són les últimes actualitzacions i notícies que han publicat les diferents pàgines web a les quals està subscrit.

divendres, 26 de novembre del 2010

MAPA CONCEPTUAL

A classe varem treballar amb la eina Cmap tools, pots crear mapes conceptals amb el grau de complexitat desitjable, serveix per fer mapes conceptuals senzills i complexos.  A continuació podem veure un exemple:



C:\Users\Lidia\Desktop\Dinar de nadal.cmap.html


QUE ÉS UN FLUXOGRAMA?

Els diagrames de flux son una manera de representar visualment el flux de dades a través de sistemes de tractament d’informació. Els diagrames de flux descriuen quines operacions i en quina seqüència es requereixen per solucionar un problema donat.
Representació diagramàtica que il·lustra la seqüència de les operacions que es realitzaran per aconseguir la solució d’un problema. Els diagrames de flux faciliten la comunicació i la comprensió de problemes complicats i sobretot molt llargs.
REGLES PER LA CREACIÓ DE DIAGRAMES:
·         Els Diagrames de flux han de escriure’s de dalt a baix, i/o de esquerra a dreta.
·         Els símbols s’uneixen amb línies. S’han d’utilitzar solament línies de flux horitzontals o verticals.
·         S’han d’evitar els creuaments de línies.
·         No poden quedar línies de flux sense connectar.
·         Tot text escrit dins d’un símbol ha de ser llegible, precís, evitant l’ús de moltes paraules.
·         Tots els símbols poden tenir més d’una línia d’entrada, a excepció del símbol final.
·         Nomes els símbols de decisió poden i han de tenir més d’una línia de flux de sortida.

SIMBOLOGIA

FLUXOGRAMES


Utilitzant el programa online "Gliffy" he creat un fluxograma per creuar una cruïlla:

QUE ÉS EL COPYLEFT?

Entenem per llicències copyleft aquelles que permeten un major control als creadors sobre les seves obres, investigacions i projectes i una remuneració compensatòria més raonable pel seu treball, també permeten als usuaris finals un millor accés i gaudi dels béns sota aquest tipus de llicències no restrictives.

Cada persona que rep una còpia d'una obra pot al seu torn fer servir, modificar i redistribuir el propi treball i les versions derivades d'aquest. Unes vegades es permet l'ús comercial d'aquests treballs i en altres ocasions no, depenent que drets vulgui cedir l'autor.

MANUAL D'ÚS DE LES TIC PER JOVES ENTRE 15 I 17 ANYS



Podem trobar més informació sobre com gestionar les TIC en aquest web: http://www.xtec.net/pas-centres/material/794234/index.htm

dimecres, 24 de novembre del 2010

MANUAL D'ÚS DE LES TIC PER NENS ENTRE 9 I 11 ANYS

QUE ÉS BLOGOSFERA?

Terme sota el qual s'agrupa la totalitat de weblogs (conjunt de blogs connectats entre si a través d'enllaços d'hipertext) i es deriva de la paraula anglesa blogosphere. Podem considerar Blocosfera com un sistema virtual, en el qual s'estableixen comunitats de weblogs, categoritzats temàticament o per perfils d'interès.

Mentre que els blogs per si mateixos són només un format en la web, la interconnexió d'aquests és un fenomen social: al veure'ls com un tot es poden determinar clarament tendències, gustos, popularitat de llocs, objectes, productes, música, pel·lícules, llibres, com si fos un ens col·lectiu.

SEGURETAT DAVANT DE LES TEVES DADES PERSONALS

SEGURETAT
Existeixen entorns i serveis que poden ser insegurs per a un nen. Hem de ser tenir cura amb fòrums, xats o xarxes socials. Els nens es senten especialment atrets pels jocs online i és un context en el qual resulta molt senzill captar les seves dades. S'ha d'aconsellar i supervisar perquè no facilitin dades.

RESPECTE
Els menors han d'accedir a Internet a través d'entorns personalitzats i comptes d'usuari limitades o restringides, podent utilitzar-se per a la navegació programari de filtrat de pàgines de contingut no adequat i que permeti l'elaboració d'informes d'activitat de llocs visitats. No obstant això, el nen també té un dret a la vida privada en el context familiar.

EDUCACIÓ
Els menors han de ser informats i formats sobre els perills en l'ús d'Internet, advertint-los que no comparteixin o facilitin informació ni intercanviïn fotografies amb persones desconegudes; que no obrin els fitxers adjunts en els missatges de correu electrònic i que evitin la descàrrega d'arxius o programes. Han d'aprendre què és i com funciona Internet.

AL COL·LEGI
El col·legi o les activitats extraescolars són espais on es tracten múltiples dades de menors. El centre escolar, l’AMPA o el servei d'autobús, han de complir amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades. Això és especialment rellevant en Internet on s'han d'extremar les precaucions i no és aconsellable publicar fotos que identifiquin a un nen, per exemple situant-li en el context d'un col·legi i/o activitat determinats.

NAVEGA AMB ELL
Els nens són particularment vulnerables a l'entorn d'Internet. Les ofertes que reben en websites, fòrums, o xats els atreuen amb facilitat. S’ha d'acompanyar als menors, ajudar-los a distingir els riscos, assegurar-se que els nens no accedeixin a Internet a través d'entorns no fiables o que no intercanviïn dades personals ni fotografies amb desconeguts. L'adult ha de llegir la política de privadesa del website, comprovar si els continguts i el perfil dels usuaris són adequats, assegurar-se que siguin espais protegits i verificar les condicions i tractaments de les dades dels menors.

CREATIVE COMMONS (www.creativecommons.org)

Creative Commons es una corporació que facilita el fet de compartir el treball d’altres tenint en compte les regles del copyright.
Proveeixen llicencies lliures i altres eines legals per marcar el teu treball amb la privacitat que tu triïs, es a dir esculls si vols que el teu treball sigui de domini públic , si es pot fer servir en l’àmbit comercial, en l’àmbit educatiu…
Les llicencies de Creative Commons permeten que la gent pugui canviar fàcilment el seu copyright de “tots els drets reservats” a “alguns dels drets reservats” o “cap dret reservat”.
 
La idea és que un músic, un escriptor, que vulgui distribuir en Internet la seva obra lliurement tingui un respatller legal per fixar amb claredat quin ús permet de les seves obres i quin prohibeix. Quan un autor posa una llicència Creative Commons en la seva obra, dóna permís perquè es copiï i distribueixi. A més decideix si accepta que s'usi amb finalitats comercials o si deixa que es facin obres derivades.
La idea del copyleft va ser creada pel pare dels programes lliures, Richard Stallman. Neix com a oposició a "copyright" (dret de còpia) i significa que no es restringeix la còpia, s'anima a ella, mitjançant una llicència, un text que acompanya el treball, on s'especifiquen els termes en què es permet distribuir-ho, usualment amb total llibertat o amb restriccions, per exemple no autoritzant la seva modificació, en cas de textos i música, o bé no permetent que es distribueixi en mitjans comercials. "Free" no significa "gratuït" sinó "lliure", de lliure distribució. És possible vendre un treball amb llicència copyleft i permetre al seu torn que es pugui copiar sense límits.

dilluns, 22 de novembre del 2010

INFORMACIÓ SOBRE EL PROGRAMARI

TREBALL TERRITORIAL

Durant les últimes setmanes hem estat treballant per parelles diferents temes per tal de fer una presentació oral per al Modul 1 (GTIC i COED).

Per tant la presentació ha de tenir aspectes avaluables per les dues assignatures. La Mireia Giralt i jo hem triat el teatre infantil a l'escola. Hem creat un prezi per a la part avaluable de GTIC i hem perfeccionat la vocalització i l'amplitud del llenguatge per a la part avaluable de COED.

Les exposicions es van iniciar el dilluns 08 de novembre i avui dilluns 22 de novembre ens ha tocat expossar a la Mireia i a mi. En un principi voliem fer una exposició més entretinguda i dinàmica portant la Gertrudis, una titella vestida de bruixa, que ens acompanyaria al llarg de l'exposició com un membre més del grup, fent així una exposició oral dramatitzada, ja que tractàvem el tema del teatre; però finalment per diferent motius, entre ells els nervis, varem decidir prescindir de la nostra companya Gertrudis. 


A continuació he penjat el prezi que hem fet servir a la presentació oral. 

dimecres, 3 de novembre del 2010

CREANT AMB MUSICSHAKE

Cançó creada a partir d'una eina online anomenada musicshake, on pot crear musica de diferents estils segons et convingui, a classe varem estar investigant amb aquest programa i el meu resultat es el seguent: